Kıbrıslı voleybolcuların da vefat ettiği İsias otel davası başladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihimdeki ‘Asrın Felaketi’nde yıkılan İsias Otel ile ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün Adıyaman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel davayı aralarında ailelerin, milletvekilleri ve bakanlarında bulunduğu 100 kişilik heyetle takip etti.

İlk depremde yıkılan otelde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) Türkiye’deki voleybol turnuvasına katılmak üzere kente gelen 26 öğrenci, öğretmen ve tur rehberlerinin de aralarında bulunduğu 72 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nce yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan raporda, İsias Otel’in 1991 yılında apartman olarak tasarlandığı daha sonra ruhsat çıkartılarak otele çevrildiği belirlendi. Dokuz kat olarak inşa edilen yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat daha eklendiği ortaya çıkarken, binanın zemin raporu, statik hesap ve statik projesinin de bulunmadığı tespit edildi.

SANIKLAR HAKKINDA 22,5 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Soruşturma sonunda Başsavcılık olayda kusuru olanlar hakkında dava açtı. Yapı sahiplerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi ilk kez hâkim karşısına çıktı. Sanıklar hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 5 aya kadar hapis cezası isteniyor. Katılımın yüksek olması nedeniyle adliyede bodrum katında yer alan konferans salonu mahkeme salonuna çevrildi. Duruşmaya sanıklar, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile katılarak savunma yaptı.

KKTC BAŞBAKANI: “TÜRK ADALETİNE GÜVENİYORUZ”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, İsias Oteli’ne ilişkin davanın duruşmasını, aralarında ailelerinde bulunduğu yaklaşık 100 kişilik heyetle takip etti. İsias davasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Başbakan Üstel, “İsias Oteli davası, depreme ilişkin önemli davalardan biridir. Çıkacak sonuç, Türkiye açısından diğer davalara emsal açısından önemlidir. Çünkü İsias davası bizim de davamızdır. Biz Türkiye Cumhuriyetinin yüce Türk adaletine güveniyoruz” dedi. Şampiyon Melekler Derneği Başkanı Ruşen Karakaya ise amaçlarının sadece İsias Oteli’ne ilişkin davada sanıkların cezalandırması olmadığını belirterek, “Tüm depremzedeler için Adıyaman’dayız. İsias Oteli’ni yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

İSİAS OTELİN SAHİBİ KENDİNİ SAVUNDU

SEGBİS ile davada savunmasını yapan Ahmet Bozkurt, Adıyaman’da tanının biri olduğunu için kendisine iftira atıldığını ileri sürerek, şöyle dedi: “Bu binayla ilgili ticari konut olarak belediyeden izin aldım. Buna müsaade edildi. 4’üncü derece deprem bölgesi kapsamında olduğu belirtildi, projeyi ona göre hazırladık. Bana atılan iftiraların hiçbiri kabul etmiyorum. Bu iftiralar kulaktan dolma sokak ağzıyla atılıyor. Ben bu bölgede tanınan bir insanım, bunlar yalan beyanlar. Bu iddialar Adıyaman’da tanınır bir insan olduğum için ortaya atılıyor. İnşaatın nasıl yapıldığını bilmiyorum orası ev olarak asla kullanılmadı. İddialar asılsız. Beni çekemeyenler bu iddiaları ortaya atıyor, basın da bu işin içine girdi. Yan binayı otele dâhil ettiğimizi iddia ediyorlar. Bu yalan. Kaçak kat çıkılmadı, su sızıntısı engellemek için bir alan yarattım. Aileme de iftira atıyorlar. Hiçbiri gerçek değil. Otelimde usulsüz yapılan hiçbir şey yok. Deprem şiddetinin yüksek oluşu yaşananlara neden oldu. Bu deprem 10 şiddetindeydi. Japon bilim adamı bunu söyledi. Diğer binalar gibi benim binam da yıkıldı. İftiraların bir tanesi bile doğru olsa enkazın başına gidip hayatımı sonlandırırdım.”

Related posts

VakıfBank, kız öğrencileri evinde ağırladı

Sotola, mezun olduğu okulda ağırlandı

Oturarak Voleybol Erkek Milliler, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarını Burdur’da sürdürüyor

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Devamını Oku...