Voleybol Plus

Kazakistanlı engelli sporcu Serik Yesmatov, binlerce insana ilham veriyor

Kazakistan’ın Almatı kentinde bacaklarından engelli sporcu Serik Yesmatov, insanlarla yaptığı görüşmeler ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlarıyla engelliler ve hastalar dahil binlerce kişiye ilham kaynağı olmaya çalışıyor.

13 yaşında demir yolundan geçerken trenin altında kalarak bacaklarını kaybeden 20 yaşındaki Yesmatov, oturarak voleybol oynuyor ve tekerlekli sandalye ile uzun mesafeli maratonlara katılıyor.

Kazakistan Spor ve Turizm Akademisinde 2. sınıfta okuyan Yesmatov, öğrenciler, gençler ve engellilerle yaptığı görüşmelerinde kazadan sonra nasıl tekrar ayağa kalktığını ve spordaki başarılarını anlatarak, onlara ilham vermeye çalışıyor.

Yesmatov, yaptığı açıklamada, mutlu bir ailede doğduğunu ve sıradan bir çocuk olarak büyüdüğünü, 6 yaşından itibaren sporla ilgilenmeye başladığını ve olimpiyatlara katılmayı hayal ettiğini belirtti.

Ancak 2011 yılında demiryolundan geçmeye çalışırken trenin altında kalarak bacaklarını kaybettiğine işaret eden Yesmatov, “Havuzdan eve dönüyordum. Çok yorgundum. Hava sıcaktı. Demiryolunda 25 metre mesafede treni görünce durdum. Çantamı yere koyup su içtim ve ellerimi kaldırıp esnediğim anda ellerim trenin merdivenlerine çarptı ve beni trenin altına çekti.” şeklinde konuştu.

Kazada sol bacağının ampute edildiğini, parçalanan sağ bacağının da belli bir süre sonra hastanede ampute edildiğini aktaran Yesmatov, bacaksız hayata alışmanın zor olduğunu, sabahları tek başına ailesinin “Oğlum yemeğini ye, işteyim, bir şey olursa ara.” notuyla uyandığını aktardı.

‘SPOR RUHU DÜŞMEME İZİN VERMEDİ’

Yesmatov, engelliler için hiçbir imkanın olmadığı eski bir evde yaşadığını, her gün yakınlarının gözyaşlarını gördüğünde dört duvar içinde kendini kaybedeceğini düşündüğü günler olduğunu ancak anne babasının desteği ve yaşama mutluluğunun kendini spora devam ettirdiğini ve hayatını değiştirmeye ittiğini belirtti.

Evde spor yapmaya başladığını, ilk protezini aldığında da koltuk değneğiyle yürümeyi öğrendiğini dile getiren Yesmatov, “Kendime ‘Koltuk değnekleri olmadan yürümeliyim çünkü sporcuyum’ dedim. İlk adımları atmak zor oldu. Düşersem nasıl kalkacağım diye korktum ancak spor ruhu düşmeme izin vermedi.” dedi.

Yesmatov, 2013 yılında Kazakistan’ın oturarak voleybol milli takımına alındığını ve takımın aynı yıl Malezya’da düzenlenen Asya Paralimpik Gençlik Oyunları’nda bronz madalya kazandığını aktararak, ülkesinde kahraman olarak karşılandıklarını ve kendisinin gazetecilerin ilgisini çekmeye başladığını, çeşitli televizyon programlarına katıldığını dile getirdi.

‘İNSANLARA IŞIK OLUYORUM’

Çeşitli kurumların daveti üzerine binlerce genç ve engellinin katıldığı toplantılarda hayatı ve başarıları hakkında konuşmalar yaptığını, “bacaksız ayağa kalkmanın” sırlarını anlattığını dile getiren Yesmatov, “Hayatın anlamını kaybeden büyüklere de yardımcı oluyorum. Umudunu kaybeden onkoloji hastalarıyla görüşüyorum, onları terapi sonrası iyileşmesi için motive ediyorum. Onlara ışık oluyorum.” diye konuştu.

Yesmatov, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımlarıyla da insanları motive etmeye çalıştığını ve kendisine başvuranlara her konuda danışmanlık yaptığını söyledi.

Bazı gençlerin iyi iş bulamadıkları, son model cep telefonu veya ev alamadıkları gibi şikayetlerini duyduğunda, kendisinin protezle yaptığı ilk 10 adımın verdiği mutluluğun aklına düştüğünü söyleyen Yesmatov, kendi bacaklarıyla yürümenin, her sabah anne babayı görmenin ve yolda geçenlere gülümsemenin ne kadar mutluluk verici olduğunu ifade etti.

‘ENGELLİLER ARASINDA PARALİMPİK SPORU YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUM’

Yesmatov, Kazakistan’da 600 binden fazla engellinin olduğunu ve bunların toplumda klişeler, engelli rampaları ve başka sorunlarla karşılaştığını dile getirerek, şehirde protezle yürüdüğünü, yorulduğunda tekerlekli arabaya oturduğunu ve engelli rampalarıyla ilgili sorunlar yaşadığını söyledi.

Sokakta bazı kişilerin engellilere “Neden evinde oturmuyor?” gibi göz ucuyla baktığını ifade eden Yesmatov, toplumun engellilere karşı doğru eğitilmesi ve klişelerin kırılması gerektiğini aktardı.

Yesmatov, çoğu zaman engellilerin evlerine kapandığını ve çevresine bağımlı olduğuna işaret ederek, “40 yaşındaki engelli, aile kurmak yerine anne babaya bağımlı oluyor. Spor ise onların topluma açılmasını sağlıyor ve özgüven veriyor. Engelliler arasında paralimpik sporu yaygınlaştırmak istiyorum.” şeklinde görüş belirtti.

Yesmatov ayrıca, Nick Vujicic gibi motivasyon konuşmacısı olmak istediğini, sosyal medya aracılığıyla kendi hayatını anlatan motive edici videolar yayınlamayı planladığını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

Fenerbahçe Opet’e bir sponsor daha: Nersan Holding

admin

‘Zakharov bize katkı sağlayacaktır’

admin

Magdalena Stysiak: Türkiye’de bana çok bilezik hediye ediyorlar

admin

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul Ediyorum Devamını Oku...

Gizlilik & Çerez Politikası