Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil, rakip ülkelere göre daha az olan aktif voleybolcu sayısını artırmak için çalıştıklarını söyledi.
Mutlugil, yaptığı açıklamada, görev süreleri boyunca özellikle yapısal değişikliklere odaklanmaya çalıştıklarını, daha önceki dönem tesis yapılanmasının ön planda olduğunu kaydetti.
Bu süreçte yapısal antrenör eğitimi, gelişimi, altyapı gelişimi ve oyuncu sayısının artımına yönelik çok sayıda çalışma yaptıklarını bildiren Mutlugil, şöyle konuştu:
“Hakemlerimizin gelişmesi için online eğitim seminerleri, online eğitim portalları oluşturduk. Özellikle altyapıya daha fazla yatırım yaptık ama sadece voleybol oyuncularına değil, voleybolun tüm paydaşlarına bu yatırımları gerçekleştirdik. ‘Fabrika voleybol’ önemli bir projemizdir. Sonuç alınması için birkaç sene daha gerekiyor ama özellikle 6-12 yaş çocuklarımıza, ‘Fabrika voleybol’la öncelikle voleybolu sevdirmeye çalıştık ve Anadolu’nun her kentine gitmeyi hedefliyoruz. Şu an 18 şehirdeyiz, özellikle altyapıda birçok projeyi hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bundan sonraki dönemde yapılan altyapı yatırımlarının sonuçlarını daha süratle ve her sene katlanarak göreceğiz.”
FESTİVAL VOLEYBOL
Altyapıya yönelik federasyon kadar kulüplerin de çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Mutlugil, bunları daha da büyütmek istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyük bir nüfusumuz var ama spor yapan birey sayımız az. Özellikle rakiplerimizle oranladığımız zaman bize göre dörtte 1, üçte 1 daha az nüfusa sahip ülkelerden daha az aktif voleybolcu sayımız var. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle bu sene altyapılardaki Türkiye şampiyonalarını bütün kategorilerde değiştirdik. İzmir’de Festival Voleybol ismiyle otuz ikişer bayan ve erkek takımının katılabildiği geniş Türkiye şampiyonaları yapıyoruz.”
Organizasyonların bu şekilde yapılmasının Anadolu takımları için bir fırsat olduğunu ifade eden Mutlugil, şunları ifade etti:
“Kulüp sayısını da artırmayı hedefliyoruz, özellikle altyapı takım sayısını. Bu nedenle Festival Voleybol bizim için çok önemli proje. Gelen altyapı antrenörlerini eğitime tabii tutuyoruz ve bu eğitim neticesinde dünya voleybolunun geldiği nokta ile ilgili güncellemeleri yapıyoruz. Ayrıca voleybolcu gençlerimize, çocuklarımıza anti dopingle ilgili seminerler veriyoruz, onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Voleybol hareketinin tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz.”
PLAJ VOLEYBOLUNA YENİ TESİSLER
Mutlugil, bu dönemde bazı spor salonlarını anlaşmalarla voleybolun hizmetine sunduklarını belirterek, plaj voleybolundaki tesis eksikliğini de gidermeye başladıklarını aktardı.
Antalya’da plaj voleybolu kamp merkezini yaptıklarını, Bursa’dakini de bu hafta bitireceklerini kaydeden Mutlugil, “Samsun’da ağustos ayı ortalarında üçüncü bir kamp merkezimiz olacak. Böylelikle pilot şehirlerde plaj voleybolu oynayanların sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu da bize bir sonraki dönem özellikle olimpiyat hedefinde bayan ve erkek voleybolunun yanında plaj voleybolu olarak da yerleşmemizi sağlayacak. Üç disiplinde de olimpiyat hedefine kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.